duminică | 19 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Consultanti Autorizati

Rolul Consultantului Autorizat

Consultantii Autorizati (AA) au un rol indispensabil in listarea de actiuni si obligatiuni pe piata AeRO. Consultantii Autorizati sunt companii cu experienta in domeniul finantarii corporative si sunt nominalizati de Bursa de Valori Bucuresti.

Rolul unui Consultant Autorizat este:

  • sa efectueze o analiza a oportunitatii listarii companiei;
  • sa ofere consultanta in redactarea materialelor necesare listarii pe AeRO;
  • sa redacteze, impreuna cu compania, prospectul sau memorandumul (in functie de tipul ofertei);
  • sa efectueze evaluarea companiei;
  • sa  deruleze procesul de oferta (IPO, plasament privat sau listare tehnica);
  • dupa listarea pe AeRO, sa ofere asistenta companiei pentru respectarea obligatiilor de raportare pentru cel putin un an (aceasta perioada poate fi, totusi, prelungita sau redusa de catre BVB, la cererea emitentului)

Consultantii Autorizati sunt persoane juridice autorizate de catre BVB. Consultantii Autorizati sustin potentialii emitenti cu elaborarea tuturor documentelor necesare si, totodata, certifica acuratetea informatiilor si a documentelor depuse. Rolul unui Consultant Autorizat continua dupa listare, deoarece are rolul de asistare a emitentului in indeplinirea obligatiilor de raportare pentru o perioada de 12 luni de la listare.

Lista completa a Consultantilor Autorizati este disponibila mai jos.

Doriti sa deveniti Consultant Autorizat pentru AeRO?

Atunci cand evalueaza un candidat pentru a fi nominalizat Consultant Autorizat, BVB ia in considerare un set de caracteristici, cum ar fi: experienta in listari, existenta angajatilor autorizati de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), experienta pe piata financiara a actionarilor companiei, membrii Consiliului de Administratie si managementul executiv etc. Bursa de Valori Bucuresti isi rezerva dreptul de a aproba cererea unei entitati fara a lua in considerare criteriile mentionate mai sus, in cazul in care considera ca reputatia solicitantului este suficienta, iar societatea este un recunoscuta ca operator in piata de capital.

Orice entitate interesata sa devina Consultant Autorizat va depune la Bursa de Valori Bucuresti o serie de documente, in conformitate cu specificatiile tehnice emise de BVB, disponibile aici. Entitatile care aplica pentru a fi Consultant Autorizat trebuie sa prezinte la Bursa de Valori Bucuresti o procedura prin care se angajeaza sa restranga perioadele de tranzactionare in ceea ce priveste informatiile privilegiate privind emitentii asistati de catre respectivul Consultant Autorizat, la care Consultantul are acces in procesul indeplinirii obligatiilor sale in conformitate cu aceasta calitate.

Bursa de Valori Bucuresti va analiza cererile depuse si isi rezerva dreptul de a solicita informatii suplimentare. In urma analizei cererilor, Bursa de Valori Bucuresti va organiza interviuri cu candidatii, cum considera de cuviinta. Bursa de Valori Bucuresti are dreptul de a actiona in mod discretionar in ceea ce priveste aplicarea si interpretarea criteriilor. Dupa ce Bursa de Valori Bucuresti este de acord ca o companie sa devina Consultant Autorizat, cele doua entitati semneaza un acord de colaborare. Bursa de Valori Bucuresti va include apoi numele entitatii pe lista de Consultanti Autorizati, disponibila pe website-ul sau, impreuna cu un document de prezentare furnizat de companie.

Puteti gasi lista curenta a Consultantilor Autorizati mai jos.

Lista Consultantilor Autorizati