sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Forumul Moldova Romania Capital Bridges 2024 - dedicat promovarii pietelor de capital din cele doua tari - va avea loc pe 27 martie la Bucuresti

19.03.2024

Bursa de Valori Bucuresti in asociere cu maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, Wood&Co, Raiffeisen Bank International, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham Romania si EBA Moldova, anunta organizarea la Bucuresti, pe 27 martie, a celei de-a II-a editii a forumului Moldova – Romania: Capital Bridges. Scopul evenimentului este de a impulsiona cooperarea economica si a pietelor de capital din Republica Moldova si Romania, in contextul negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeana. In cadrul forumului se vor aborda teme precum reformele macroeconomice, oportunitatile investitionale si progresele din sectorul bancar din Republica Moldova, in contextul de tara candidata la UE prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022.

Evenimentul se va desfasura cu prezenta reprezentantilor guvernamentali de rang inalt din ambele tari: Marcel Ciolacu, Prim-ministrul Romaniei; Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova; Nicolae Ciuca, Presedintele Senatului Romaniei; Igor Grosu, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova; Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru si Ministrul Economiei al Republicii Moldova. De asemenea, vor participa si reprezentanti din conducerea autoritatilor de reglementare si supraveghere ale pietelor financiare, precum si ai sectorului financiar si  mediului de afaceri din cele doua tari, printre acestia regasindu-se Anca Dragu, Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei, Alexandru Petrescu, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dumitru Budianschi, Presedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare, Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Giorgi Shagidze, Presedintele maib, si Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cel mai important investitor institutional din Republica Moldova, cu peste 2 miliarde de euro investite in 166 de proiecte, va fi reprezentata de Odile Renaud-Basso, Presedinte BERD, si de catre Catarina Bjorlin Hansen, Director regional  Moldova.

Aspecte cheie, Moldova:

  • Cresterea economica a Moldovei in termeni reali, in 2023, se estimeaza a fi de 0,7%, potrivit Ministerului Economiei;
  • Pentru 2024 se prognozeaza o crestere economica de 3-4%, cu o inflatie care se incadreaza in tinta BNM de 5%;
  • Banca Nationala a Moldovei a redus rata de baza de sapte ori consecutiv, pana la 4,25% in februarie 2024, de la 21,5% in noiembrie 2022;
  • Consiliul European a decis sa deschida negocierile de aderare cu Republica Moldova in decembrie 2023. Comisia Europeana va continua sa monitorizeze progresele si conformitatea in toate domeniile legate de deschiderea negocierilor si va prezenta un raport Consiliului European pana in martie 2024. Aceste evolutii ar putea duce la un referendum la sfarsitul anului 2024.
  • Romania a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova si cel mai mare investitor „strain”, contribuind cu peste 400 de milioane de euro. In ultimii 10 ani, volumul comertului Moldovei cu Romania s-a triplat, atingand trei miliarde de euro, conform celor mai recente declaratii ale Excelentei Sale, domnul ambasador al Republicii Moldova in Romania, Victor Chirila.

Evenimentul „Moldova – Romania: Capital Bridges” va avea loc in data de 27 martie, la Bucuresti. Agenda evenimentului o gasiti aici. Pentru ca numarul de locuri in sala este limitat, inscrierile se pot face pana pe 25 martie, ora 10:00 , la acest link.