marți | 23 aprilie, 2024 |

Forumul de cooperare Polonia – Romania – Republica Moldova in Wroclaw

17.09.2015

Pe 17 septembrie, INC Group, EastWest Analytics si Centrul Regional pentru Dezbateri Internationale Wroclaw (Regionalny Osrodek Debaty Miedzynarodowej) vor organiza in Wroclaw, Polonia, prima editie a Forumului privind cooperarea dintre Polonia, Romania si Moldova. Scopul Forumului este de a atrage atentia opiniei publice poloneze asupra faptului cat de important pentru regiunea Europei Centrale si de Est este parteneriatul cu Varsovia, Bucuresti si Chisinau. In cadrul Forumului se va pune accent pe trei niveluri principale de cooperare intre Polonia, Romania si Republica Moldova: politica, mediul de afaceri si cultura. Bursa de Valori Bucuresti este unul dintre partenerii participanti la Forum.

Forumul se va desfasura sub Patronajul Onorific al Ambasadei Romaniei in Polonia, al Ambasadei Republicii Moldova in Polonia, al Ambasadei Poloniei in Bucuresti si al Ambasadei Poloniei in Chisinau.

Forumul va incepe cu un panel politic intitulat ”Polonia – Romania – Republica Moldova: geopolitica si diplomatia publica. Importanta cooperarii regionale”. Discutiile vor fi pregatite de catre Bogumil Luft, publicist, scriitor si fostul ambasador al Poloniei in Romania si Republica Moldova care este unul dintre initiatorii evenimentului.

Tema principala a panelului va fi importanta strategica a parteneriatului pentru situatia geopolitica din regiune. Ultimii ani au aratat ca atat Varsovia, cat si Bucuresti au puncte de vedere apropiate in privinta proceselor care au loc in regiune, iar cooperarea intre aceste doua tari poate avea o importanta majora pentru Republica Moldova care se afla intr-o situatie extrem de dificila. La discutie vor participa: Iulian Fota, fostul consilier al Presedintelui Romaniei pentru probleme de securitate si Oleg Sereberian, politolog si diplomat moldovean.

Polonia si Romania sunt legate printr-o relatie de afaceri care se dezvolta foarte bine. Piata romaneasca creeaza sanse pentru investitorii polonezi, care, dezvoltandu-si afacerile, vin in Romania cu o experienta extrem de valoroasa. Este greu sa nu observam ca aceste relatii au un potential de dezvoltare si mai mare, reciproc avantajos. Republica Moldova, care urmareste Europa, poate fi beneficiarul cooperarii economice polono-romane, atat in ceea ce priveste investitiile, cat si obtinerea know-how-ului necesar.

Acestor subiecte va fi dedicat panelul de afaceri ”Polonia – Romania – Republica Moldova: Sinergia pentru dezvoltare” moderat de catre dr. Pawel Sliwinski, presedintele INC Group si profesor la Universitatea de Economie din Poznan. Printre invitati se vor afla reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti, care este partener al evenimentului, si ai Maspex – cel mai mare investitor polonez din Romania.

Pentru a face schimb de experienta in ceea ce priveste dezvoltarea economica vom organiza un panel intitulat ”Utilizarea fondurilor europene pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii in Polonia si Romania” la care vor participa reprezentantii Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri din Romania si ai Agentiei pentru Dezvoltarea Intreprinderilor din Polonia. Discutia dintre expertii institutiilor de stat va fi moderata de Piotr Bialowas, Presedintele Consiliului de Supraveghere al Carpathia Capital S.A. – fondul de investitii polonez care sprijina dezvoltarea sectorului IMM-urilor din Romania.

Forumul se va termina cu o serata culturala, al carei invitat va fi Cristian Teodorescu, autorul cartii ”Medgidia, orasul de apoi” publicata in limba poloneza de Editura Amaltea. Dupa intalnirea cu autorul va avea loc deschiderea expozitiei ”Romania multor natiuni in fotografii din secolul XX”. Aceasta intalnire cu cultura va fi posibila datorita cooperarii cu Institutul Cultural Roman de la Varsovia.  Aceasta va fi o oportunitate unica de a prezenta publicului polonez nu numai realizarile bogate ale culturii moderne, ci si cultura, care este foarte apreciata in Europa.

Patronul Forumului:

Grupul Maspex Wadowice,

Carpathia Capital S.A.

Parteneri:

Bursa de Valori Bucuresti

Centrum Stosunków Miedzynarodowych,

Institutul Cultural Român

Editura Amaltea,

Mediateka,

Miejska Biblioteka Publiczna din Wroclaw

Partener Media Principal:

Rzeczpospolita