sâmbătă | 24 februarie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Toate companiile romanesti isi mentin prezenta in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente

20.02.2023

  • Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat, in cadrul revizuirii semestriale cu intrare in vigoare la data de 20 martie 2023, ca toate cele 13 companii romanesti incluse in indicii Global All Cap, respectiv Global Micro Cap dedicati Pietelor Emergente isi vor mentine pozitia in indici.
  • Mentinerea tuturor companiilor romanesti este cu atat mai importanta cu cat pietele de capital internationale au traversat anul trecut episoade de volatilitate accentuata.

 

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat vineri, 17 februarie, rezultatele revizuirii semestriale a indicilor din martie 2023 cu intrarea in vigoare la data de 20 martie 2023. Toate cele 13 companii romanesti incluse in indicii Global All Cap, respectiv Global Micro Cap dedicati Pietelor Emergente au fost mentinute in indicii internationali reprezentativi.

Cele 13 companii romanesti incluse in indicii pentru PieteEmergente ai FTSE Russell sunt: in indicii Global All Cap sunt incluse Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties si Teraplast, iar in indicii Global Micro Cap sunt incluse Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori Bucuresti, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group, Transport Trade Services.

Primim o importanta reconfirmare internationala in ceea ce priveste potentialul pietei de capital din Romania. Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si incluse in indicii furnizorului global de indici FTSE Russell contribuie in mod fundamental la reprezentativitatea Romaniei in acesti indici. Dupa ce majoritatea pietelor internationale de capital au scazut anul trecut pe fondul volatilitatii crescute si a impactului evenimentelor cu caracter geopolitic, este o performanta ca ramanem in forma aceasta in indicii internationali. In continuare, avem perspective foarte bune de a ne creste reprezentativitatea in acesti indici prin noile listari, precum cea anuntata de actionarii Hidroelectrica,” a declarat Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, Radu Hanga.

Mentinerea tuturor companiilor romanesti in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente reconfirma faptul ca suntem o piata atractiva pentru investitorii institutionali globali. Proiectele noastre care sustin imbunatatirea lichiditatii pietei continua si amintim aici de proiectul Contrapartii Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, cresterea continua a numarului de companii acoperite prin rapoarte de analiza in cadrul proiectului BVB Research Hub, promovarea acestor companii in randul investitorilor, implementarea standardelor ESG si suntem convinsi ca rezultatele se vor vedea si de acum inainte”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Evolutia pietei de capital din Romania a fost recunoscuta pe plan international de furnizorul global de indici FTSE Russell si, incepand cu 2020, Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta. Piata de capital din Romania a depasit anul trecut toate recordurile de lichiditate pe toate cele 3 paliere: valoare totala de tranzactionare de peste 24 miliarde lei pe toate pietele, in urcare cu 11%, valoare medie zilnica de 95,6 milioane lei, +11% fata de 2021, si peste 1,67 milioane de tranzactii. La finalul anului trecut, in Romania figurau 133.000 de investitori pe piata de capital, un record absolut, potrivit datelor furnizate de Fondul de Compensare al Investitorilor.

Toate aceste performante au fost obtinute intr-un context regional si international dificil marcat de tensiuni geopolitice si de cresterea dobanzilor de politica monetara. Intr-un astfel de context, indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, a inregistrat la finalul anului trecut o scadere de 10,7%, iar indicele BET-TR, care tine cont si de randamentul dividendelor, a scazut cu aproape 1,9%. Prin comparatie, indicele european STOXX600 a scazut anul trecut cu 12,9%, in timp ce indicele american S&P500, cu 19,4%.