joi | 02 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


ALRO S.A. - ALR

Grupul ALRO ia masuri decisive pentru conservarea valorii activelor Grupului

Data Publicare: 21.07.2022 8:33:16

Cod IRIS: A2C12

 

Nr. 58/21.07.2022

Catre:    Autoritatea de Supraveghere Financiara

                Bursa de Valori Bucuresti

Raport curent intocmit in conformitate cu prevederile din Legea nr. 24/2017 (republicata) si Regulamentul ASF nr. 5/2018 (cu modificarile si completarile ulterioare) privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata 

Data raportului: 21.07.2022

Denumirea entitatii emitente: ALRO S.A.

Sediul social: Slatina, Str. Pitesti, nr.116, Jud. Olt

Numarul de telefon/ fax: 0249 431 901 / 0249 437 500

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului : RO 1515374

Numar de ordine in Registrul Comertului: J28/8/1991

Identificator Unic la Nivel European (EUID): ROONRCJ28/8/1991

Cod LEI: 5493008G6W6SORM2JG98

Capital social subscris si varsat: 356.889.567,5 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti - Categoria Premium (simbol de piata: ALR)

 

 Comunicat de presa

 

Preturile prohibitive la energie electrica si gaze naturale obliga Grupul ALRO sa ia masuri decisive pentru conservarea valorii activelor Grupului 

·         Pretul gazelor naturale pe piata din Romania a crescut de zece ori - de la 18 EUR/MWh in T1 2021, cotatia pentru T4 2022 a atins si depasit 180 EUR/MWh;

 

·         Pretul energiei electrice pe piata locala a crescut de la 60 EUR/MWh in T1 2021, la o cotatie pentru T4 2022 ce a atins si depasit nivelul de 500 EUR/MWh;

 

·         Disponibilitatea limitata a produselor energetice si incertitudinea privind viitorul apropiat reprezinta o situatie dificila la nivel national pentru toti actorii industriali, chiar si pentru cei strategici;

 

·         Strategia Grupului de a fi integrat pe verticala este periclitata avand in vedere preturile prohibitive ale produselor energetice si certificatelor de emisii de CO2;

 

·         ALUM, singura rafinarie de alumina calcinata din Romania, se confrunta cu provocari competitive dramatice in fata altor rafinarii de alumina europene si internationale, care beneficiaza de avantaje locale;

 

·         Aproximativ 500 de angajati urmeaza sa fie disponibilizati la fabrica din Tulcea, din cauza contextului actual, in timp ce uzina va pastra un grup cheie de specialisti pentru a efectua activitati de cercetare-dezvoltare, logistica, intretinere si reparatii pentru a fi pregatita pentru o repornire rapida si reinceperea productiei atunci cand conditiile pietei de energie se vor imbunatati; 

 

Slatina, 21 iulie 2022 – ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta ca, din cauza costurilor ridicate si a disponibilitatii limitate a produselor energetice, trebuie sa-si schimbe strategia de a fi integrat pe verticala si sa se adapteze la contextul nou si dificil prin inchiderea temporara a unitatii de productie de alumina din Tulcea. 

„Criza economica generata de pandemie a fost intensificata de criza energetica din 2021 ca urmare a cresterii accelerate a preturilor la electricitate si la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de productie pentru alumina calcinata si aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tona de alumina este semnificativ mai mare decat pretul unei tone de alumina importata si livrata catre ALRO”, a declarat Gheorghe DOBRA, Director General ALRO si Presedinte al Consiliului de Administratie al ALUM. „Concret, alumina produsa de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tona, in timp ce pretul aluminei pe pietele internationale este de aproximativ 500 USD/tona. Ponderea produselor energetice doar in costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungand la aproximativ 500 USD/tona in 2022”, a adaugat Gheorghe DOBRA. 

Pretul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh in T1 2021, la peste 180 EUR/MWh in T4 2022. Pretul energiei electrice a urmat aceeasi tendinta si de la 60 EUR/MWh in T1 2021, a ajuns si a depasit 500 EUR/MWh in T4 2022. In prezent, pe piata exista un deficit de energie electrica si de gaze naturale pentru consumatori. 

Pretul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfarsitul anului 2020, pana la peste 90 EUR/certificat, in prezent. 

ALRO si ALUM au dezvoltat scenarii de functionare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activitati de productie si trecerea unor echipamente de productie in stand-by. ALRO a redus productia de aluminiu primar cu 60% prin inchiderea a trei hale de electroliza si ALUM si-a revizuit programul de productie in functie de nivelul de alumina calcinata necesar pentru ALRO, dar odata cu cresterea continua a preturilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

 

In acest context, Conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in data de 29 iulie 2022, suspendarea temporara a operatiunilor de productie de alumina ale ALUM, incepand cu data de 1 august 2022 pentru o perioada estimata de 17 luni, concomitent cu pastrarea specialistilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregatiti pentru reluarea productiei atunci cand evolutia preturilor produselor energetice o va permite. 

ALUM va continua sa desfasoare activitati de cercetare si dezvoltare si operatiuni de logistica a aluminei si, de asemenea, va demara actiuni de reparatii si mentenanta a echipamentelor sale, pentru a fi pregatita pentru o repornire rapida a productiei de alumina atunci cand piata o va permite. 

Scopul acestor masuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizata in rafinaria de alumina a ALUM, este de a conserva activele Grupului si de a mentine stabilitatea financiara a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregatit sa faca fata provocarilor, in actualul mediu economic deosebit de dificil. 

Grupul va tine la curent investitorii si publicul interesat despre cele mai recente evolutii in domeniu.

 

  Marian-Daniel NASTASE                                              Gheorghe DOBRA

Presedintele Consiliului de Administratie                                   Director General

 

 

 Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

www.alro.ro

 

Florenta Ghita

Bucuresti

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro  

 

Note catre editor:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producatorul de aluminiu, Alum S.A. - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  si Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vanzari de aluminiu. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiara a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producator global de aluminiu primar si prelucrat integrat vertical. Structura actionarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Paval Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) si altii (12,38%). 

ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati vertical, dupa capacitate, din Europa, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat si cu o capacitate de 325.000 de tone pe an de aluminiu turnat si facilitati de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald si la rece si divizia de extrudare. 

Principalele piete de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeana, dar Compania are exporturi si in SUA si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9100 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cat si standardele internationale pentru produsele laminate plate. 

Incepand cu data de 18 martie 2019, Comisia de Indici a Bursei de Valori Bucuresti a aprobat includerea ALRO (codul ALR) in BET, indicele principal al pietei, iar in BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Actiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti inca din octombrie 1997 si ALRO reprezinta prima companie din industria aluminiului prezenta in cei doi indici. 

Incepand cu anul 2020, ALRO si Vimetco Extrusion sunt membre al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociatie internationala care contribuie la imbunatatirea durabilitatii in sectorul global al aluminiului.

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.