miercuri | 08 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


ALUM SA Tulcea - BBGA

Participare ALUM in proiectul REEScue

Data Publicare: 27.01.2021 16:46:02

Cod IRIS: 28CE4

­­

Nr. inreg. 147 /27.01.2021

Raport curent

 

 

Catre: Autoritatea de Supraveghere Financiara

           Bursa de Valori Bucuresti

 

Data raportului

Denumirea entitatii emitente

Sediul social                                                           

Numarul de telefon/ fax

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului

Numar de ordine in Registrul Comertului

Identificator Unic la Nivel European (EUID):

Cod LEI:

Capital social subscris si varsat

Sistem alternativ de tranzactionare pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise

 

27.01.2021

Alum S.A.

Tulcea, Str. Isaccei, nr. 82, Jud. Tulcea

0240 535 022/ 0240 535 495

RO 2360405

J36/29/1991

ROONRCJ36/29/1991

254900TPAVI7KVG33J81

488.412.907,85 RON

 

AeRO - Bursa de Valori Bucuresti

                  

Comunicat de presa

 

 

ALUM face parte din proiectul REEScue de recuperare a elementelor pamanturi rare si a scandiului din reziduurile de bauxita

 

       Proiectul de cercetare REEScue, sub coordonare europeana, are ca scop furnizarea catre Uniunea Europeana a materiilor prime considerate critice

 

       Acest proiect inovator sustine economia circulara prin extractia si valorificarea elementelor pamanturi rare si a scandiului din reziduurile de bauxita sau din depozite de deseuri

 

       ALUM se implica activ in valorificarea sustenabila a reziduurilor de bauxita si reintroducerea in circuitul economic a acestor produse secundare rezultate in procesul de productie a aluminei.

 

 

 

Tulcea, 27 ianuarie 2021 - ALUM S.A. (BVB, segmentul ATS - AeRO: BBGA), singurul producator de alumina calcinata din Romania, participa, alaturi de companiile Mytilineos SA (Grecia) si ETI Aluminyum A.S. (Turcia), la proiectul de cercetare REEScue, realizat in cooperare cu partenerul academic Necmettin Erbakan Universitesi (Turcia) si sub coordonarea National Technical University of Athens (NTUA). REEScue isi propune sa extraga si sa valorifice elementelor pamanturi rare si scandiul din reziduurile de bauxita, furnizand Uniunii Europene materii prime esentiale, necesare in industria high-tech.

 

„Proiectul REEScue ne poate oferi o noua solutie pentru sustinerea economiei circulare la nivel european si sprijina eforturile noastre de recuperare a elementelor pamanturi rare si a scandiului, precum si de reducere aproape de zero a cantitatii de deseuri industriale rezultate din procesul tehnologic”, a declarat Gheorghe DOBRA, Director General ALUM. „Impreuna cu partenerii nostri europeni, cu alti lideri ai industriei de profil si cu institutii de invatamant reputabile cautam solutii pentru recuperarea elementelor pamanturi rare si a scandiului din reziduurile de bauxita, sustinand, in acest fel, alte sectoare industriale strategice pentru Uniunea Europeana cu impact pozitiv asupra mediului inconjurator”, a adaugat Gheorghe DOBRA.

 

REEScue se va desfasura pe o perioada de 36 de luni si ofera o abordare fezabila pentru recuperarea selectiva a elementelor pamanturi rare si a scandiului din reziduuri de bauxita, fiind un prim pas al unui potential proces integrat tip „aproape de zero-deseuri” cu scopul valorificarii sustenabile a reziduului de bauxita.

 

Proiectul REEScue este finantat prin grant-uri sustinute de:

 

·         Secretariatul General pentru Cercetare si Tehnologie (GSRT) din Grecia, pentru National Technical University of Athens (NTUA) si Mytilineos S.A.;

 

·         Consiliul Stiintific si Tehnologic de Cercetare (TUBITAK) pentru Necmettin Erbakan Universitesi (NEU) si ETI Aluminyum A.S.;

 

·         Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii si Inovarii (UEFISCDI) din Romania pentru ALUM.

 

ALUM se implica activ in valorificarea sustenabila a reziduurilor de bauxita si reintroducerea in circuitul economic a acestor produse secundare rezultate in procesul de productie a aluminei.

 

De asemenea, ALUM face parte dintr-un alt proiect, ReActiv, care vizeaza utilizarea reziduurilor de bauxita la producerea de cimenturi cu emisii reduse de CO2.

 

Detalii suplimentare legate de noul proiect REEScue pot fi regasite aici https://reescue.com/, iar mai jos este anuntul privind lansarea proiectului.

 

 

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati:

www.alum.ro

 

Florenta Ghita

Bucuresti

Telefon: +40 744 644 004

Email: investor.relations@alro.ro

 

 

 

Despre:

 

ALUM

 

ALUM este singurul producator roman de alumina calcinata, utilizata pentru productia de aluminiu si are o rafinarie de alumina cu o capacitate de productie de 600.000 tone pe an. Alumina produsa de companie este furnizata atat pe piata interna catre ALRO S.A., parte a grupului Vimetco, cat si international. ALUM este listata la Bursa de Valori Bucuresti din decembrie 1997 pe platforma RASDAQ si a migrat catre segmentul ATS, categoria AeRO in mai 2015. Actiunile sale sunt tranzactionate sub simbolul „BBGA”.

 

 

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producatorul de aluminiu, Alum S.A. - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  si Bauxite Marketing Ltd - marketing. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

 

ANUNT DE PRESA

-----------------------------------------------------------------

 

 

A fost lansat Proiectul REEScue, coordonat de ERANET-ERAMIN 3- REEScue, cu denumirea:  „Proces integrat pentru recuperarea elementelor pamanturi rare si a scandiului din reziduurile de bauxita”.

Pe 1 octombrie 2020, coordonatorul NTUA (National Technical University of Athens) a lansat proiectul REEScue in cooperare cu partenerul academic Necmettin Erbakan Universitesi (Turkey) si alti trei parteneri industriali din tari diferite: Mytilineos SA (Greece), ALUM SA (Romania) si ETI Aluminyum A.S. (Turkey), care se va derula pe o perioada de 36 de luni (https://reescue.com/).

 

Scopul proiectului REEScue este sa furnizeze Uniunii Europene materii prime considerate critice si sa contribuie la construirea unui viitor sustenabil si a unei economii circulare, prin valorificarea reziduurilor si extractia de metale valoroase din surse secundare, asa cum sunt depozitele de deseuri sau din reziduurile de bauxita obtinute in urma procesarii industriale.

 

Reziduul de bauxita (RB) este un produs secundar al procesului Bayer pentru producerea aluminei, ce contine cantitati considerabile de Elemente Pamanturi Rare (EPR), Scandiu si alte metale refractare. EPR sunt considerate Materii Prime Critice (MPC) si Uniunea Europeana le-a inclus intr-o lista prioritara pentru exploatarea lor din surse indigene.  

 

Reziduul de bauxita este bogat in (EPR) precum: Lantan (La), Ceriu (Ce), Neodim (Nd), Ytriu (Y) si, in mod special, in Scandiu (Sc).

 

Proiectul ofera o abordare fezabila pentru recuperarea selectiva a elementelor pamanturi rare si a scandiului din reziduul de bauxita prin levigarea acida a acestuia si extractia secventiala cu solvent a fierului si scandiului din levigat. Tehnologia de lesiere, precum si recuperarea fierului si EPR-urilor, conduc la surmontarea tuturor dezavantajelor abordarilor curente care includ: controlul concentratiei de fier in levigat, dizolvarea avansata a silicei cu formarea silicagelului si obtinerea levigatelor cu concentratii reduse de EPR si scandiu.

 

Acest proces este o tehnica promitatoare, un prim pas al unui potential proces integrat tip „near-zero-waste(„aproape-zero-deseuri”), cu scopul valorificarii sustenabile a reziduului de bauxita.

 

Proiectul REEScue este finantat prin grant-uri sustinute de:

 

·         Secretariatul General pentru Cercetare si Tehnologie (GSRT) din Grecia, pentru National Technical University of Athens (NTUA) si Mytilineos SA

 

·         Consiliul Stiintific si Tehnologic de Cercetare (TUBITAK) pentru Necmettin Erbakan Universitesi si ETI Aluminyum A.S.

 

·         Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii si Inovarii (UEFISCDI) din Romania pentru ALUM

 

Detalii de contact

Prof. IOANNIS PASPALIARIS – Cordonatorul Proiectului

Adresa: School of Mining and Metallurgical Engineering Iroon Polytechniou 9 str., GR15773 Zografou Campus, Athens, Greece

Email: paspali@metal.ntua.gr

Website: https://reescue.com/      

 

----------------------------------------------------------------

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.