vineri | 26 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - SNN

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

Data Publicare: 27.09.2022 18:46:53

Cod IRIS: 342E8

Raport curent conform: Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiunile de piata

Data raportului: 27.09.2022

Denumirea entitatii emitente: Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA S.A.

Sediul social: Strada Polona nr. 65, Sector 1, Bucuresti

Numarul de telefon/fax: 021-203.82.00 / 021 – 316.94.00

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului: 10874881

Numar de ordine: J40/7403/1998

Capital social subscris si varsat: 3.016.438.940  lei

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti

 

 

Catre:             Bursa de Valori Bucuresti

Autoritatea de Supraveghere Financiara

 

Eveniment important de raportat: Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici in Romania

 

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici in Romania, pe locul fostei centrale electrice pe carbune din Doicesti, judetul Dambovita.

Jose W. Fernandez, Subsecretarul pentru Dezvoltare Economica, Energie si Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii si Ministrul Energiei din Romania, Virgil Popescu, au asistat la ceremonia de semnare a Declaratiei Actionarilor, la Ministerul Energiei, in Romania.

 

Salut si sprijin noii pasi pentru implementarea in Romania a primei centrale SMR din Europa, realizata acum prin lansarea companiei de proiect RoPower Nuclear si semnarea declaratiei actionarilor de catre cele doua companii, Nuclearelectrica & Nova Power & Gas. Proiectul este un exemplu al relatiilor de succes dintre Romania si SUA in domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, in special, stabilitate economica si securitate energetica. Multumesc partenerilor nostri americani si Subsecretarului pentru Dezvoltare Economica, Energie si Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Jose W. Fernandez, pentru sustinerea si sprijinirea cooperarii bilaterale pentru programele de energie nucleara. De asemenea, reiterez faptul ca Guvernul Romaniei sprijina acest proiect important, care va contribui la consolidarea securitatii energetice si a independentei energetice pentru tara noastra si pentru tarile vecine.”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

 

Compania de proiect RoPower Nuclear SA, detinuta in parti egale de SC Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SA, va lua masuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) in Romania in acest deceniu. Centrala electrica va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obtinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleara din SUA. Capacitatea instalata poate fi completata, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aprox. 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic sa depaseasca capacitatea fostei centrale de la Doicesti. Solutia comuna nucleara si regenerabila va reprezenta nu numai o capacitate optima de productie, cu posibilitatea de a varia productia, ci si o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemnul energetic national  viitorului.

 

„Suntem mandri ca vom dezvolta in Romania o centrala electrica sigura, care ofera energie curata si rentabila, aducand in acelasi timp, multiple beneficii comunitatii locale. Avand ca cele mai inalte obiective independenta energetica si securitatea energetica, Romania va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici in implementarea celor mai inalte standarde de securitate nucleara si productivitate si performanta, asa cum este si centrala CNE Cernavoda, de peste 25 ani.”, Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

 

"Declaratia Actionarilor RoPower Nuclear, semnata astazi, reafirma buna credinta a celor doi parteneri, Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas, pentru implementarea in Romania a reactoarelor modulare mici dezvoltate de compania americana NuScale. In acelasi timp, este o garantie ca vom trata acest proiect cu maxima seriozitate. Cooperarea indelungata dintre Statele Unite si Romania in domeniul nuclear este de succes. Astfel, sunt ferm convins ca RoPower Nuclear va avea o cooperare excelenta atat cu industria nucleara americana, cat si cu cea romaneasca, in cadrul parteneriatului strategic SUA-Romania, asigurand energie curata si securitate in furnizare pentru tara noastra si regiune." - Teodor Chirica, Presedintele Consiliului de Administratie, Nuclearelectrica.

 

„RoPower Nuclear, asocierea in participatie dintre Nuclearelectrica, o companie nationala romaneasca si Nova Power & Gas, o companie privata romaneasca, care combina expertiza, potentialul, stabilitatea si agilitatea societatilor-mama, va fi un model pentru alte proiecte viitoare in energie. Suntem foarte mandri sa facem parte dintr-un astfel de proiect transformational, care va contribui la securitatea energetica a Romaniei.”, a declarat Teofil Muresan, Presedintele Nova Power & Gas.

 

Amplasamentul candidat de la Doicesti a fost selectat in urma unui studiu in baza unui grant de 1,2 milioane dolari obtinut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea si evaluarea amplasamentelor potentiale pentru reactoarele modulare mici. In plus, in luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design)) pentru a evalua procesul care a fost urmat in alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doicesti, judetul Dambovita, Romania. In urma misiunii, IAEA a confirmat: "Aceasta analiza cuprinzatoare va oferi asigurari publicului roman si nu numai in ceea ce priveste selectia amplasamentului SMR", a declarat Paolo Contri, seful echipei de analiza si seful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara si Siguranta Nucleara al AIEA.

 

In urma alocarii unui grant de 14 milioane de dolari, anuntat de Presedintele american Joe Biden in iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va incepe Etapa Preliminara a studiului Inginerie si Proiectare Initiala (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care consta intr-o serie de activitati si studii de inginerie si proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum si activitati de licentiere si autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internationale si nationale. In plus, in cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandarile AIEA, in urma misiunii SEED derulata in august 2022.

 

Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA, va genera peste 200 de locuri de munca permanente in centrala electrica, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducand, in acelasi timp, si alte numeroase beneficii socio-economice comunitatii locale. Pentru inceput, compania de proiect RoPower Nuclear SA va avea sediul in Doicesti, in urma angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunitatii locala.

 

Informatii generale cu privire la parteneriatul dintre Statele Unite si Romania

 

  • In martie 2019, Nuclearelectrica si NuScale au semnat un Memorandum de intelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, autorizarea si constructia unui reactor modular mic (SMR) in Romania.
  • La data de 9 octombrie 2020, Romania a semnat cu Statele Unite un Acord interguvernamental (IGA) in domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat si de Parlamentul Romaniei, conform Legii nr. 199/2021, avand o sustinere larga si fiind adoptat cu majoritate de voturi. 
  • Mai mult, in octombrie 2020, US Exim Bank si-a exprimat, printr-un Memorandum de Intelegere (MOU) incheiat cu Ministerul Energiei din Romania, interesul de a finanta proiecte importante de investitii energetice in Romania, inclusiv cele nucleare, in valoare totala de 7 miliarde de dolari.
  • La data de 4 noiembrie 2021, la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP26), NuScale si Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a accelera implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni in Europa, in prezenta Ministrului roman al Energiei, dl. Virgil Popescu. Importanta parteneriatului strategic dintre SUA si Romania si a rolului dezvoltarii reactoarelor modulare mici au fost evidentiate in discursurile de la COP26 oferite de catre Secretarul american pentru Energie Jennifer M. Granholm, Departamentul pentru Energie al SUA, Trimisul Special al Presedintelui SUA pentru Clima, John Kerry, Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, precum si de Presedintele SUA, Joe Biden.   
  • La inceputul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri in valoare de 1,2 milioane USD de la USTDA pentru identificarea si evaluarea amplasamentelor potentiale pentru reactoarele modulare mici. In mai 2022, dupa finalizarea studiului, au fost identificate mai multe amplasamente potentiale adecvate. Amplasamentul fostei centrale termice de la Doicesti, judetul Dambovita, Romania, a fost calificat drept amplasament candidat pentru studii si dezvoltari ulterioare aprofundate. 
  • La data de 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Intelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din Romania pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti, judetul Dambovita.
  • In iunie 2022, presedintele american Joe Biden a anuntat alocarea unui grant in valoare de 14 milioane de dolari pentru urmatoarea etapa a dezvoltarii reactoarelor modulare mici NuScale in Romania – studiul preliminar de inginerie si proiectare initiala (FEED) pentru proiectul SMR din Romania. Studiul FEED consta intr-o serie de activitati si studii de inginerie si proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum si activitati de licentiere si autorizare, care vor fi desfasurate pe amplasamentul fostei centrale electrice de la Doicesti, cu respectarea standardelor internationale si nationale.  In plus, in cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandarile AIEA, in urma misiunii IAEA de Proiectare a Amplasamentului si Evenimentelor Externe (SEED) derulata in august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

 

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala „Nuclearelectrica” S.A. este compania nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si de combustibil nuclear, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei din Romania, statul detinand 82,49% din actiuni si alti actionari, 17,50%, dupa listarea la bursa a companiei in 2013.

 

Sucursala CNE Cernavoda exploateaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si este in procesul de a realiza un ciclu integrat de combustibil prin achizitionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu pentru a sprijini proiectele de investitii pe termen lung ale companiei.

 

Nuclearelectrica are un rol major la nivel national, contribuind cu peste 18% din energia nucleara in productia totala de energie si cu 33% din productia totala de energie fara CO2 din Romania.

www.nuclearelectrica.ro

 

Despre Nova Power & Gas

Nova Power & Gas este o companie privata romaneasca, activa pe piata de energie electrica si gaze naturale din 2007. Pe langa faptul ca este distribuitor si furnizor de energie electrica si gaze naturale, Nova este un producator de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice din surse regenerabile. Nova Power & Gas este membru al E-INFRA, o companie romaneasca de infrastructura specializata in proiecte energetice, de telecomunicatii si civile. E-INFRA este grupul holding al Nova Power & Gas, Electrogrup, Direct One, Netcity si WESEE.  

www.vreaulanova.ro

 

 

Cosmin Ghita

Director General

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.