luni | 13 mai, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Descoperirea de noi resurse de titei si gaze naturale in Romania

Data Publicare: 13.06.2023 12:30:13

Cod IRIS: F0AFD

                     

 

OMV Petrom a descoperit noi resurse de titei si gaze naturale in Romania

 

   Investitia in campania de foraj de explorare a fost de aproximativ 20 milioane euro

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, anunta ca a descoperit noi resurse de titei si gaze naturale in regiunile Oltenia si Muntenia din sudul Romaniei. Cumulat, descoperirile se ridica la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei patrimi din productia realizata de OMV Petrom in anul 2022.

Forajul de explorare si testare a acestor trei sonde a avut loc in perioada iunie 2022 - aprilie 2023. Compania a investit in forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare si Productie: „Romania produce titei si gaze de peste 150 de ani, iar in aceste conditii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului productiei noastre si la continuitatea furnizarii unor produse esentiale pentru economie.”

Una dintre descoperirile facute de OMV Petrom a fost in perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de titei care se ridica la aproximativ 20 de milioane bep in total, aceasta reprezentand cea mai mare descoperire de titei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se afla in proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce ofera sinergii care vor contribui la inceperea mai rapida a productiei.

O alta descoperire a avut loc in perimetrul de explorare Targoviste, unde au fost identificate resurse de titei in cantitate estimata de 6 milioane bep. Lucrarile de testare au avut loc in aprilie 2023, iar cele premergatoare dezvoltarii exploatarii sunt in curs de pregatire.

O a treia descoperire a fost facuta in perimetrul de explorare Targu Jiu si au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din productia de gaze naturale a Romaniei din anul 2022. O a doua sonda este deja planificata pentru anul viitor, iar pregatirile pentru conectare sunt in curs.

Toate descoperirile sunt rezultatul strategiei de explorare a companiei, concentrata pe oportunitatile din apropierea zacamintelor existente, ceea ce faciliteaza dezvoltarea rapida, conectarea si productia timpurie a resurselor nou descoperite.

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2022. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. In anul 2022 impozitele platite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale Romaniei.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

 

 

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.