vineri | 26 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

BRUA faza 1 - Inaugurare statie comprimare gaze naturale de la Podisor

Data Publicare: 31.10.2019 18:03:44

Cod IRIS: 1900E

 

Transgaz continua finalizarea obiectivelor de investitii strategice pentru securitatea energetica a Romaniei.

Statia de Comprimare Gaze Naturale Podisor, al doilea obiectiv de investitii finalizat din Proiectul BRUA – Faza 1

 

Astazi, 31 octombrie 2019, in prezenta Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si a altor inalti demnitari ai Statului Roman, oficiali europeni, ambasadori si diplomati, dar si specialisti din sectorul energetic, invitati la eveniment din partea domnului director general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, la Podisor, in judetul Giurgiu, a avut loc inaugurarea Statiei de Comprimare Gaze Naturale obiectiv investitional din cadrul Proiectului BRUA Faza 1.

Statia de comprimare gaze naturale de la Podisor, este cel de-al doilea obiectiv de investitii din cadrul proiectului BRUA Faza 1 pe care operatorul national de sistem pentru transportul gazelor naturale il inaugureaza in decurs de o luna, dupa ce la finele lunii septembrie a fost inaugurata Statia de comprimare de la Jupa.

Cu acest prilej, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul “Meritul Industrial si Comercial” in grad de Comandor companiei Transgaz SA, in semn de apreciere pentru importanta pe care compania o are pentru sistemul energetic national si pentru rolul sau central in asigurarea securitatii energetice a tarii noastre.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, prezent la inaugurarea Statiei de Comprimare Gaze Podisor, a sustinut o alocutiune in care a declarat:

Imi face mare placere sa decorez astazi compania Transgaz pentru rezultatele meritorii obtinute de-a lungul timpului, nu numai acum, in dezvoltarea sectorului energetic din tara noastra, atat in plan national, cat si ca parte a retelei regionale de transport gaz.

Compania Transgaz a pornit pe drumul dezvoltarii la scara regionala si va invit pe fiecare dintre dumneavoastra, reprezentanti de seama ai industriei noastre energetice, sa le urmati exemplul si sa ganditi strategii prin care sa obtineti rezultate la fel de valoroase!

Statia de Comprimare Podisor, pe care o inauguram astazi, este nu doar o componenta importanta a Proiectului BRUA si o reusita evidenta a Transgaz, dar si o referinta pentru transportul gazelor naturale din aceasta regiune.

Doresc, totodata, sa va transmit tuturor un mesaj de sustinere - va aflati pe drumul cel bun si sunt convins ca rezultatele muncii dumneavoastra vor contribui substantial la atingerea obiectivului Romaniei de a deveni hub energetic regional in realitate, nu doar in diferite planuri sau harti frumos colorate.

Accesul la noi surse de gaze naturale si interconectarea cu pietele din Europa Centrala si de Est plaseaza proiectul BRUA in centrul eforturilor privind securitatea energetica si integrarea pietelor de gaze naturale din regiunea noastra.

Consider ca pasii concreti facuti de Transgaz prin finalizarea a doua statii de comprimare, doua din trei, precum si prin acordurile subsecvente care urmeaza a fi incheiate, vor aduce Romania mai aproape de statutul de partener credibil si implicat in planul cresterii securitatii energetice in intreaga regiune.

Prin eforturile dumneavoastra, ca specialisti si oameni dedicati sectorului energiei, ma astept ca, la finele unei investitii de aproape 500 de milioane de euro, proiectul BRUA sa plaseze tara noastra in centrul celei mai noi si mai importante retele de transport al gazelor naturale din regiune.

Este indiscutabil faptul ca, in domeniul energetic, Romania se bucura de avantaje certe.

Resursa umana calificata, pozitia geostrategica, mixul energetic diversificat, productia importanta de gaze naturale si o puternica independenta energetica asigura Romaniei premise autentice pentru un parcurs strategic in viitor.  (...)

Este esential sa ne concentram atentia spre viitor, spre ceea ce ne poate aduce o Romanie normala.

In primul rand, trebuie reglementata rapid situatia consumatorului vulnerabil, pentru sustinerea si protejarea acestuia.

Fenomenul de saracie energetica trebuie combatut prin extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale si aici rolul dumneavoastra este unul decisiv.

Trebuie sa ne asiguram ca, prin dezvoltarea infrastructurii, de beneficiile gazelor naturale se vor bucura toti cetatenii Romaniei, indiferent unde locuiesc, in mediul urban sau in cel rural, fie ca este vorba de Bucuresti, sau Botosani, sau Bolintin.

Avem oportunitatea, ca tara, de a fi in centrul retelei regionale de transport si de a deveni un important jucator regional in domeniul energiei.

Evident, un astfel de deziderat ambitios nu se implineste de la sine. De aceea, oamenii politici, decidentii guvernamentali, care vor fi in functiune in cateva zile, si actorii implicati in sectorul energetic trebuie sa lucreze impreuna, pentru obiectivele esentiale de securitate si independenta energetica.

In acest sens, alaturi de dumneavoastra, reprezentanti si angajati ai sectorului energetic deopotriva, trebuie sa ne setam ca obiectiv consolidarea rolului regional al industriei energetice romanesti si sa gandim permanent din perspectiva unei pozitii relevante in dinamica regionala actuala.

Va felicit, domnule director, pe dumneavoastra, pe toti cei care lucreaza in Transgaz, va doresc mult succes in continuare si, domnule director, promisiunile dumneavoastra de finalizare in termenii propusi a lucrarilor despre care am discutat, nu doar BRUA, ci si gazoductul Ungheni-Chisinau, si altele, le iau de bune si le predau spre urmarire si finalizare domnului Prim-ministru desemnat, care, cu siguranta, impreuna cu noua echipa, vor face sa se miste cu totul si cu totul altfel lucrurile.

Si, domnule Prim-ministru, ma astept sa luati din prima zi in mana aceste chestiuni si sa incepem sa dezvoltam Romania asa cum trebuie si asa cum poate, nu asa cum, din nefericire, s-a intamplat in ultimii ani (...)”.

Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul Ion STERIAN, a declarat:

Transgaz este dedicat misiunii sale strategice, aceea de a dezvolta proiecte de infrastructura energetica care sa permita diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, asigurarea securitatii energetice a tarii, a solidaritatii energetice, crearea conditiilor necesare pentru dezvoltarea economica durabila a tarii noastre si a intregii regiuni. Statia de Comprimare Gaze Naturale de la Podisor este unul dintre nodurile centrale ale Sistemului National de Transport gaze naturale.

In fapt, astazi asistam la o tripla inaugurare: Statia de Comprimare gaze naturale de la Podisor; aprox. 82 kilometri de conducta construiti pe directia Corbu-Podisor si reclasificarea altor 42 de kilometri de conducta pe directia Podisor-Giurgiu, care a fost modernizata si care asigura o capacitate ferma de transport de 0,75 miliarde metri cubi pe an, incepand cu 1 noiembrie 2019, pe interconectorul Giurgiu – Ruse pe reverse flow.  

Totodata, dupa inaugurarea in data de 30 septembrie, a Statiei de Comprimare Gaze de la Jupa, vreau sa va anunt ca am finalizat si cei aproximativ 73 kilometri de conducta intre Jupa si Recas, care asigura o capacitate ferma de transport de 0,75 mld.mc/an dinspre Romania inspre Ungaria pe reverse flow.

Gazoductul BRUA nu este o autostrada fara descarcari. BRUA va fi parte integranta din Sistemul National de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetica si un motor de dezvoltare economica nationala. Proiectul strategic BRUA Faza 1 are drept obiectiv diversificarea surselor de alimentare cu gaze si facilitarea transportului de gaze naturale din Regiunea Caspica catre pietele din Europa Centrala si de Est. Gazele naturale vor ajunge in Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa si Alexandropolis si, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-Romania, asigurand capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde mc/an in/din directia Bulgaria si 1,75 mld.mc/an in/din directia Ungaria.

Totodata, Transgaz deruleaza si alte proiecte de investitii deosebit de importante pentru Romania si pentru regiune, precum gazoductul Ungheni-Chisinau dar si dezvoltari ale Sistemului National de Transport, investitii ce vor permite conectarea tuturor comunitatilor locale la reteaua de gaze. 

SNTGN Transgaz a gestionat si gestioneaza cu responsabilitate si eficacitate etapele necesare implementarii proiectului BRUA – Faza 1, asa cum actioneaza in toate celelalte proiecte investitionale asumate, reusind performante deosebite. Felicit angajatii Transgaz, constructorii si pe toti cei care s-au implicat in realizarea acestui obiectiv strategic pentru Romania si Europa. In toate proiectele pe care le dezvolta, Transgaz aplica sistemul de management performant axat pe bunele practici de guvernanta corporativa. Suntem o companie responsabila, o companie a viitorului. Stim, vrem si putem sa actionam pentru a contribui la transformarea tarii noastre intr-un factor de stabilitate energetica in regiune”.

Informatii despre BRUA si Statia de Comprimare Gaze Podisor

STC Podisor face parte din Proiectul BRUA Faza 1, care este pe lista Proiectelor de Interes Comun (PCI- 7.1.5) ale Uniunii Europene si se dezvolta in contextul necesitatii diversificarii surselor de gaze in tarile din UE. Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum si facilitarea transportului de gaz Caspic catre pietele din Europa Centrala si de Est.  Proiectul asigura capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an in/din directia Bulgaria, si 4,4 miliarde de metri cubi pe an in/din directia Ungaria.

PROIECTUL BRUA-Faza I consta in realizarea urmatoarelor obiective:

§   1 conducta Podisor – Recas 32” x 63 bar in lungime de 479 km

§   3 statii de comprimare gaze naturale (STC Podisor, STC Bibesti si STC Jupa) fiecare statie fiind echipata cu doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul de rezerva), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirectional de gaze.

Statia de Comprimare Gaze Podisor este o instalatie tehnologica interconectata la urmatoarele conducte magistrale de gaze: DN32” STC Podisor – STC Bibesti, DN 20” STC Podisor – Giurgiu, DN40” Tuzla – STC Podisor.

Scopul STC Podisor este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectata, in vederea compensarii pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport a gazelor. Statia este bidirectionala; ea poate comprima gaze atat din directia Giurgiu sau Tuzla catre directia Bibesti, cat si din directia Bibesti sau Tuzla catre directia Giurgiu.

CARACTERISTICI TEHNICE SI PARAMETRI SPECIFICI

STC Podisor include doua Unitati de Comprimare a Gazelor (una in functiune si una de rezerva) fabricate de firma SOLAR TURBINES din SUA avand o putere de 4,6 MW/buc fiecare si compusa din:

-     Compresor centrifugal SOLAR C40, care are drept scop cresterea presiunii gazelor in vederea transportului.

-     Turbina de gaze SOLAR CENTAUR 50, care este motorul de actionare al compresorului centrifugal.

VALOAREA INVESTITIEI

Valoarea estimata a lucrarilor pentru STC Podisor este de 104,5 milioane lei.

Valoarea celor 2 unitati de comprimare instalate in STC Podisor este de 12,6 milioane Euro;

EXECUTIA INVESTITIEI

Executia lucrarilor la statiile de comprimare este realizata de Asocierea INSPET SA (LIDER) – PETROCONST SA – MOLDOCOR SA – HABAU PPS PIPELINE SYSTEMS SRL – IRIGC IMPEX SRL – SUTECH SRL – TIAB SA – ROCONSULT TECH SRL, in baza contractului de lucrari numarul 333/23.03.2018.

Ordinul de incepere a lucrarilor a fost transmis in data de 16 aprilie 2018.

Nr mediu de lucratori in santier: 100/ Nr. maxim de lucratori in santier: 209

IMPORTANTA SI BENEFICIILE INVESTITIEI

In general, rolul statiilor de comprimare in sistemele de transport gaze naturale, este de a asigura livrarea cantitatilor de gaze contractate in perioadele de varf de consum.

Proiectul BRUA, proiect sustinut si de Comisia Europeana reprezinta o prioritate, fiind deosebit de important atat pentru securitatea si independenta energetica a Romaniei cat si pentru integrarea pietelor europene de gaze naturale.

Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetica a Romaniei prin asigurarea, in perspectiva a accesului la surse si rute diversificate pentru aprovizionarea cu gaze si a interconectarii la piata energetica regionala si europeana.

Realizarea acestei infrastructuri va deschide noi oportunitati pentru implicarea furnizorilor de echipamente si servicii energetice din Romania si din restul Europei si va asigura crearea de noi locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare pe teritoriul tarii noastre.

 

 

 

SERVICIUL COMUNICARE

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.