vineri | 03 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


BANCA TRANSILVANIA S.A. - TLV

Raport semestrial S1 2023

Data Publicare: 25.08.2023 7:47:53

Cod IRIS: B005A

Comunicat de presa, 25 august 2023

 

Rezultatele financiare BT la 30 iunie 2023

Banca Transilvania, crestere organica sustinuta in prima jumatate a anului  

 

Banca Transilvania a continuat sa creasca organic sustinut in prima jumatate a anului, mai ales prin volumul tot mai mare de tranzactii. BT a generat valoare pentru populatie si companii si a sustinut activitatea economica intr-o perioada-cheie pentru Romania.

 

Banca este unul dintre cei mai mari platitori de taxe si impozite din tara. In prima parte a anului a contribuit la bugetul statului cu aproximativ 600 de milioane de lei prin plata de taxe, impozite si contributii sociale.

 

Primele sase luni au insemnat in fiecare zi peste 1.600 de clienti noi si, in medie, 730 de credite. Au fost acordate 132.000 de credite persoanelor fizice si companiilor, in valoare de 14,97 miliarde lei. Banca a ajuns la peste 4 milioane de clienti, din care 282.000 sunt clienti noi. In total, 88% dintre clienti sunt digitalizati, folosind cel putin una dintre aplicatiile BT.

 

In primul semestru au crescut semnificativ activele Grupului Financiar BT, veniturile operationale, economiile clientilor si tranzactiile cu cardul.

 

“Rezultatele sunt pozitive si suntem multumiti de cum a mers banca si intregul Grup BT. Ne-am pastrat ritmul accentuat de crestere a activitatii operationale si am reusit sa sustinem economia si populatia, intr-o perioada provocatoare. In astfel de momente, de incertitudine, se vede importanta unui sistem bancar solid, bine capitalizat si care beneficiaza de o legislatie predictibila in sustinerea economiei si a societatii. Continuam sa investim in cresterea volumelor, a tranzactiilor si sa finantam economia, pentru a asigura prosperitate romanilor si pentru a contribui la micsorarea decalajelor fata de Vest, prin investitii. Profitabilitatea bancii ne ajuta sa consolidam capitalul BT pentru indeplinirea planurilor pe care le avem si a reglementarilor legale”, declara Оmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

 

 

Rezultatele financiare pe primul semestru:

  • Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut pana la 153,1 miliarde lei (+8,94% fata de 31 decembrie 2022), iar creditele au ajuns la 69,5 miliarde lei (+2,13% fata de 31 decembrie 2022).
  • Depozitele clientilor Bancii Transilvania au ajuns la 122,5 miliarde lei (+5,10%), in conditiile in care Banca Transilvania ofera in continuare randamente atractive, pentru a incuraja economisirea. Persoanele fizice au economii de 81 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice, de 41,5 miliarde lei.
  • Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 1.581,7 milioane de lei (+51,14% fata de iunie 2022), din care cel al bancii este de 1.269,0 milioane de lei (+39,91% fata de iunie 2022). Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 312,7 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT (+124% fata de iunie 2022).
  •  Veniturile operationale ale Grupului BT au ajuns la 3,7 miliarde lei (+29,7%).
  • Cresterile inregistrate de Banca Transilvania in prima jumatate a anului sunt peste media sistemului bancar si reflecta rolul BT in finantarea economiei: active totale (7,92% vs 5,25%), depozite (5,10% vs 3,91%) si credite (2,64% vs -4,69%). 

In contextul succesului operatiunilor de capitalizare suplimentara a bancii prin incorporarea profitului si a rezervelor, precum si prin emisiunile de obligatiuni eligibile MREL, in valoare totala de 1 miliard de euro, Banca Transilvania a propus spre aprobarea actionarilor distributia unui dividend brut de 1,13 lei/actiune din rezervele de profit net aferente anului 2022 si ale anilor precedenti. Vor beneficia de initiativa peste 33.000 de actionari romani directi si peste 7 milioane de actionari romani indirecti, avand in vedere ca actiunile BT sunt principala detinere a fondurilor de pensii locale.

 

Creditare, tranzactii, online banking si incluziune financiara:

  • Banca Transilvania a continuat sa sustina antreprenorii prin programele nationale IMM Invest, acordand finantari de 2,2 miliarde de lei in primul semestru. Dintre bancile participante, BT a acordat cele mai multe credite prin programul IMM Invest Plus 2023.
  • BT a ajuns la 5,6 milioane de carduri in portofoliu, din care 3,3 milioane sunt si carduri digitale in wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay si Garmin Pay.
  • Numarul platilor cu telefonul a crescut cu 43% in semestrul intai din acest an fata de aceeasi perioada din 2022.
  • Numarul tranzactiilor cu cardurile BT a crescut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
  • BT Pay a extins accesul utilizatorilor in aplicatie, prin lansarea versiunilor pentru copiii si tinerii cu varste de 10 – 18 ani (BT Pay Kiddo), devenind astfel o aplicatie pentru intreaga familie. De asemenea, BT Pay a continuat sa vina constant cu functionalitati noi pentru gestionarea conturilor si a cardurilor – in medie, a lansat o optiune/luna:  Transferuri recurente in lei pe cardul BT de pe carduri emise in Romania de alte banci sau fintech-uri; Gestionarea conturilor adaugate in aplicatie; Achizitionarea asigurarii de calatorie si a politei de asigurare RCA; Lansarea primului card virtual cu design animat din Europa si, cel mai recent, lansarea optiunii de Schimb valutar, respectiv Obtinerea prin BT Pay a cardului in euro BT Mastercard Direct.

 

Alte informatii financiare, la 30 iunie 2023

  • Gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante, conform standardelor EBA: 192%;
  • Soldul provizioanelor: +3,46% si a ajuns la 4,16 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2022, cand a fost de 4,02 miliarde lei;
  • Costul riscului: -0,05%;
  • Eficienta operationala a bancii: 47,29%;
  • Solvabilitatea BT: 23,88%, cu profitul inclus;
  • Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA: 2,36%.

 

Debut BT pe piata internationala prin emisiune de obligatiuni:

Banca Transilvania a debutat in acest an pe piata internationala prin emisiunea de obligatiuni  anuntata in aprilie a.c., cand a atras 500 de milioane de euro de la investitori. Aceasta a fost urmata de suplimentarea cu 100 de milioane de euro in iunie a.c., ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor institutionali cu privire la prima emisiune de obligatiuni. Ulterior, in iulie a.c., banca a primit 200 de milioane de euro de la IFC si Asian Infrastructure Investment Bank, ca parte a unui pachet de obligatiuni subordonate, iar in august a.c., BT a completat cu 190 de milioane de euro programul de atragere de resurse pentru finantarea economiei prin emiterea de obligatiuni, ajungand astfel la 1 miliard de euro. Banca si-a indeplinit astfel  angajamentul fata de actionari, care au aprobat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (2022) programul BT de emisiuni corporative.

 

Banca Transilvania | Comunicare & Relatii Publice

 

 

Comunicare BT – investitori:

  •  Investitorii care doresc sa participe la teleconferinta despre rezultatele financiare aferente semestrul I 2023, organizata de Banca Transilvania in 28 august a.c., incepand cu ora 16:00 (ora Romaniei), este necesar sa transmita o solicitare prin email, la urmatoarea adresa: investor.relations@btrl.ro.
  • Raportul despre semestrul I 2023, intocmit in conformitate cu prevederile art. 67 din Legea nr. 24 din 2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata (inclusiv informatie in format editabil), este disponibil pe site-ul BT, sectiunea Relatii investitori, incepand cu 25 august a.c., ora 9.00.
  • Informatiile financiare la data de 30 iunie 2023 si pentru perioada de 6 luni incheiata la 30 iunie 2023 sunt revizuite. Informatiile financiare pentru perioadele de 6 luni si, respectiv, 3 luni incheiate la 30 iunie 2022, precum si pentru perioada de 3 luni incheiata la 30 iunie 2023 sunt neauditate si nerevizuite, iar cele la 31 decembrie 2022 sunt auditate.

 

Contact investitori: investor.relations@btrl.ro; Contact presa: comunicare@btrl.ro

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.