sâmbătă | 24 februarie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Ministerul Finantelor listeaza la BVB o noua emisiune de titluri de stat FIDELIS cu 5 scadente diferite si in valoare cumulata de aproape 2.4 miliarde lei

03.08.2023

  • Ministerul Finantelor (MF) a atras 758,2 milioane lei si 329,1 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS), cu cinci scadente diferite, vandute pe piata de capital.  
  • Prin intermediul celor 12 oferte derulate in ultimii patru ani, Ministerul Finantelor a atras de la populatie peste 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).
  • Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de joi, 3 august, in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

 

Ministerul Finantelor (MF) a atras 758,2 milioane lei si, respectiv, 329,1 milioane euro, (valori insumand aproape 2,4 miliarde lei – 483 milioane euro) prin a 12-a oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, valoarea celor 12 runde de finantare derulate, in perioada iulie 2020 – iulie 2023, la BVB de catre Ministerul Finantelor a ajuns la 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).

Sumele investite in cadrul celei de-a doua editii FIDELIS de anul acesta au demonstrat ca romanii sunt familiarizati cu programul si aleg titlurile de stat lansate de Ministerul Finantelor pentru economiile lor, inregistrandu-se o cerere importanta atat pentru transele in RON cat si pentru cele in EUR.  Transa speciala pentru donatorii de sange a atras mai multe subscrieri decat editia precedenta, iar numarul mare de donatori care au venit la centrul mobil organizat la sediul nostru confirma entuziasmul fata de caracterul social al acestei campanii. In total, 1.300 donatori au investit 106 milioane de lei, fata de 1.000 de donatori in campania precedenta. Impreuna cu ROCK FM, care ne-au luat alaturi de ei in campania pentru promovarea donarii, Ministerul Finantelor ofera un parteneriat solid investitorilor care acceseaza aceste instrumente, dar si persoanelor care au nevoie de sprijin prin donarea de sange. Vedem ca editia aceasta a dus la cresterea numarului donatorilor la nivel de Bucuresti cu 35%, fata de aceeasi luna a anului precedent, de la 1.408 la 2.202 donatori”, a declarat Marcel Bolos, Ministerul Finantelor.

Emisiunile recurente de titluri de stat FIDELIS sunt un succes luand in calcul atat sumele impresionante atrase, cat si faptul ca aceste titluri de stat sunt indicate pentru cei care vor sa faca primul pas in lumea investitiilor, oferind cel mai redus raport castig – risc. Felicitam intreaga echipa implicata in susccesul acestei noi oferte, respectiv echipa Ministerului, consortiul de intermediere si Rock FM, pentru ca impreuna au demonstrat ca romanii au sange de investitor si donator”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Asa cum donarea de sange contribuie la imbunatatirea sanatatii, la fel si investitia in active listate la BVB contribuie la imbunatatirea sanatatii financiare. Suntem incantati ca Ministerul Finantelor a creat acest instrument prin care sa-i stimuleze pe romani sa investeasca, dar si sa doneze sange. Interesul ridicat pentru titlurile de stat Fidelis s-a vazut atat in valoare mare a subscrierilor, aceasta fiind a treia dintre cele 12 de pana acum, cat si in numarul de ordine plasate, peste 19.000”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania. De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin participanti eligibili.

Intr-una din cele mai aglomerate perioade din istoria recenta a pietei de capital, care a ridicat definitiv profilul bursei locale pentru investitorii romani si internationali, titlurile de stat oferite prin programul FIDELIS continua sa atraga subscrieri semnificative. Succesul acestei noi emisiuni confirma inca odata resursele pietei locale si apetitul populatiei pentru economisire si investitii la randamente solide cu risc scazut”, a declarat Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

Ne bucuram sa fim parteneri pentru Ministerul Finantelor intr-o noua emisiune de titluri de stat, care continua demersul de sustinere a comportamentului de economisire si investitii in randul populatiei. Este rolul nostru comun sa asiguram acces usor la piata de capital si sa avansam in normalizarea discutiilor despre educatie financiara investitionala. Iar prin fiecare listare Fidelis, facem un pas inainte in cresterea gradului de constientizare a instrumentelor investitionale si a planificarii financiare”, a declarat Cosmina Plaveti, Managing Director Investment Banking BCR.

Emisiunile din seria titlurilor de stat Fidelis au ajutat la cresterea segmentului investitorilor individuali al bursei de la Bucuresti, avand in vedere ca o parte din subscriitori sunt la prima interactiune cu ceea ce inseamna achizitia unor valori mobiliare. Pentru investitorii cu vechime, titlurile de stat constituie, pe de alta parte, un instrument de optimizare util managementului de portofoliu, iar, pentru Ministerul Finantelor, titlurile de stat Fidelis pot fi considerate modalitati semnificative de finantare pentru care exista deja o cerere importanta si stabila pe piata financiara romaneasca. In plus, transa donatorilor de sange a avut si de aceasta data de un real succes, dovedind faptul ca investitorii individuali apreciaza aceasta componenta sociala oferita de emitent”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance, BRD – Groupe Societe Generale.

Programul Fidelis a reusit sa castige atentia publicului, transformand emisiunile de titluri de stat intr-o optiune tot mai apreciata. Titlurile de stat se evidentiaza prin simplitatea lor, ceea ce le face usor de inteles chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu conceptul de investitii, oferindu-le clientilor de retail o modalitate facila de a-si investi economiile si de a-si diversifica portofoliile”, a declarat Emilian Dobran, Director Equity Trading, Alpha Bank Romania.

Oferta a fost derulata in perioada 17 – 28 iulie, interval in care romanii au plasat 19.156 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul de mai jos:

Criteriu

Emisiune in lei
pentru donatori, cu scadenta in 02.08.2024

Emisiune in lei cu scadenta in 02.08.2024

Emisiune in lei cu scadenta in 02.08.2026

 

Emisiune in euro cu scadenta in 02.08.2024

Emisiune in euro scadenta in 02.08.2028

ISIN

ROFPP8CB5VD7

ROYIA997GFK8

ROZKUIL6NN02

ROA7JUGUFO41

ROKZLUKMGN59

Simbol

R2408B

R2408C

R2608A

R2408AE

R2808AE

Maturitate

1 an

1 an

3 ani

1 an

5 ani

Dobanda anuala

7,3% p.a.

6,3% p.a.

7,2% p.a.

3,85% p.a.

5,45% p.a.

Valoare nominala/ titlu de stat

100 lei

100 lei

100 lei

100 euro

100 euro

 

Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, joi, 3 august, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.

 

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS – intrebari si raspunsuri

 

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta?
Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

 

Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.
Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:

  • Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

 

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?
Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila AICI.

 

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?
Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala:

R2408B – pentru titlurile de stat pentru donatori, in lei si cu maturitate de 1 an

R2408C – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 1 an

R2608A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 3 ani.

R2408AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 1 an

R2808AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.