joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Certificate

Certificatele sunt instrumente financiare hibrid, care reprezinta obligatii financiare (“o datorie”) ale unui emitent fata de detinatorul instrumentului si includ o componenta derivata care modifica profilul de risc si randamentul.

Certificatele se raporteaza la un activ suport, care poate fi un alt instrument financiar (de ex. actiuni), un indice bursier sau valutar, o rata a dobanzii, o marfa, cosuri ori combinatii formate din aceste instrumente sau valori.

Alte particularitati ale certificatelor sunt:

  • emitentul certificatelor “inlocuieste” fluxurile de numerar obisnuite ale unui instrument de datorie (ex.: cupoane si rambursare principal la scadenta) cu fluxuri non-standard determinate prin raportare la evolutia pretului sau valorii unui activ suport
  • fluxurile de numerar depind de performanta activului suport;
  • in functie de tipul de certificate: efect de levier, protectia capitalului investit.

Tipuri de certificate tranzactionate la BVB


Certificate de investitie (index)

Certificatele index au o structura extrem de simpla, acestea urmarind evolutia unui activ suport „unu - la - unu”. Activul suport poate fi un indice bursier, actiuni, marfuri, etc. Certificatele de investitie sunt utile pentru un investitor pe termen mediu si lung. Riscul investitiei este egal cu riscul de piata. Aceste instrumente financiare pot avea maturitate prestabilita sau nedeterminata (open-end).

Certificate Turbo

Certificatele Turbo permit investitorilor sa beneficieze de evolutiile pietei in ambele directii:

  • certificatele Turbo Long aduc un castig cand pretul activului suport este in crestere
  • certificatele Turbo Short aduc un castig cand pretul activului suport este in scadere.

Fiecare miscare a pretului duce la castiguri/pierderi inegale fata de cel al activului support datorita efectului de levier. Castigul potential al certificatelor este nelimitat, cu riscul aferent, de a pierde intreg capitalul investit daca este atinsa bariera. Riscul investitiei este, astfel, mai ridicat decat riscul de piata.

Fiind instrumente cu efect de levier ridicat, acestea sunt destinate investitorilor cu profil speculativ, care au o strategie de tranzactionare activa si care au o viziune asupra directiei viitoare a pietei activului suport.

Certificate cu capital protejat

Sunt adresate investitorilor care cauta oportunitati de investire cu grad de siguranta sporit, deoarece au o componenta de protejare a capitalului, partiala sau totala, in functie de parametrii de emisiune stabiliti.

Sunt apreciate in special de investitorii cu toleranta scazuta si chiar aversiune la risc, care urmaresc investirea pe termen mediu/lung si protejarea capitalului in acest orizont de timp.

Protectia capitalului, raportata exclusiv la valoarea nominala, functioneaza doar la maturitatea certificatului, astfel ca orice decizie de a lichida anticipat pozitia este supusa riscului de piata.

Castigul potential al acestor instrumente este corelat cu evolutia activului suport si depinde totodata de nivelul prestabilit al participatiei la performanta activului suport.

Certificatele se tranzactioneaza similar altor tipuri de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni), spre deosebire de instrumentele financiare derivate, care se tranzactioneaza in marja.

Emitentii produselor structurate sunt de regula institutii de credit. Lichiditatea pietei este asigurata prin introducerea de cotatii de cumparare si vanzare de catre:

  • emitent in nume propriu, daca acestia actioneaza in dubla calitate (emitent si Participant la BVB)
  • prin intermediul unui participant BVB desemnat, in cazul in care emitentul nu este Participant la BVB.

Participantul BVB care se angajeaza sa mentina lichiditatea certificatelor in conditiile impuse se numeste Furnizor de Lichiditate.

Prezentari Certificate

Ghidul investitorului in Certificate

Descarca

Alege un intermediar

Aflati mai multe

Contact BVB

Informatii generale

bvb@bvb.ro

Informatii actiunea BVB

ir@bvb.ro