vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Actiuni

Actiunile sunt printre cele mai populare plasamente pe piata de capital. Ele ofera un echilibru optim intre risc (mai mare decat in cazul obligatiunilor, dar mai scazut fata de instrumentele derivate) si castigul potential (peste dobanda platita pentru obligatiuni, dar sub cel oferit de instrumentele derivate).

Actiunile reprezinta o participare la capitalul social al unei companii. Actionarii detin un drept de proprietate asupra activelor nete ale companiei, proportional cu numarul de actiuni detinute. Actionarii au dreptul sa fie informati cu privire la activitatea companiei, sa participe si sa voteze in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA) si sa incaseze dividende daca societatea a avut profit. De cealalta parte, daca situatia financiara a companiei se inrautateste si aceasta ajunge in insolventa sau faliment, actionarii sunt ultimii care sunt despagubiti, dupa ce se platesc creditorii garantati si detinatorii de obligatiuni emise. Din acest motiv gradul de risc asociat detinerii de actiuni este mai mare decat in cazul obligatiunilor, pentru care, in caz de faliment, detinatorii de obligatiuni isi primesc fondurile investite inaintea actionarilor.

Actiunile au o valoare nominala care reprezinta o valoare atribuita prin Actul Constitutiv. Valoarea nominala este doar o conventie si nu prezinta un punct de referinta pentru a determina valoarea de piata a actiunii respective.

Actiunile sunt dematerializate, iar tranzactionarea se realizeaza electronic.

Investitia in actiuni listate la bursa se face atat pentru dividendele care pot fi obtinute, cat si pentru castigul din diferenta preturilor de tranzactionare, cumparare si vanzare. Inainte de a investi in actiuni este necesara o informare cu privire la domeniul in care activeaza compania, principalii actionari, performantele financiare, cadrul legislativ, etc.

Pretul de tranzactionare al actiunilor poate fi influentat de o gama larga de factori, printre care:

  • contextul politic sau economic intern, regional sau international
  • evolutia generala a economiei si a pietei de capital
  • informatiile transmise de companie, cu privire la semnarea unor noi contracte, intrarea pe noi piete, investitii, schimbari ale conducerii, modificarea structurii actionarilor semnificativi, rezultatele financiare obtinute, etc.
  • estimarile analistilor transmise prin rapoartele de analiza
  • articole de presa
  • sentimentul general al investitorilor si psihologia pietei
  • semnale de analiza tehnica.

Ghidul investitorului de retail

Descarca

Alege un intermediar

Aflati mai multe

Contact BVB

Informatii generale

bvb@bvb.ro

Informatii actiunea BVB

ir@bvb.ro