sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Warrants

Warrant-urile sunt instrumente financiare care au la baza alte instrumente financiare sau active, de a caror evolutie depind, si care sunt emise de entitati specializate (institutii financiare). Astfel de active suport pot fi: actiuni, indici, cosuri de actiuni, marfuri, etc.

Cand un investitor achizitioneaza un warrant, instrumentul ii confera acestuia DREPTUL (dar nu si obligatia) de a CUMPARA sau de a VINDE activul suport la un pret prestabilit (denumit pret de exercitare). Prin aceste caracteristici, warrant-urile sunt similare optiunilor.
De fapt, warrant-urile contin elemente caracteristice optiunilor, iar investitorii ar putea crede ca sunt tranzactionate prin proceduri specifice instrumentelor financiare derivate. In realitate insa, warrant-urile se tranzactioneaza pe pietele spot, la fel ca actiunile (fara a se utiliza conturi in marja sau a se emite apeluri in marja).
De obicei, warrant-urile se emit cu o anumita maturitate (scadenta), de pana la un an, dar exista posibilitatea ca emitentul sa stabileasca maturitati mai lungi.

Warrant-urile sunt definite de urmatoarele elemente principale:

  • Tipul warrant-ului:
    • Call warrant - confera detinatorului dreptul de a cumpara de la emitentul warrant-ului activul suport la pretul de exercitare. Un detinator de call warrant mizeaza pe o crestere a pretului sau nivelului activului suport.
    • Put warrant - confera detinatorului dreptul de a vinde emitentului warrant-ului activul suport la pretul de exercitare, detinatorul mizand pe scaderea pretului sau nivelului activului suport.
  • Pretul de exercitare (en: Strike price) - reprezinta pretul/nivelul activului suport la care detinatorul unui warrant are dreptul de a cumpara activul suport (in cazul unui call warrant) sau de a vinde activul suport (in cazul unui put warrant).
  • Proportia (ratio sau multiplicator multiplier) este numarul de warrant-uri care determina expunerea pe o unitate (valoare) a activului suport. Cu cat proportia este mai mare, cu atat pretul warrant-ului este mai mic.
  • Prima - reprezinta suma platita de investitor pentru a detine dreptul de a cumpara sau de a vinde activul suport la pretul de exercitare (prima este pretul platit pentru achizitia warrant-ului).
  • Exercitarea dreptului pe care il confera warrant-ul. Cele mai uzuale metode de exercitare stabilite de catre emitenti sunt: stilul european, in care detinatorul exercita dreptul conferit de warrant doar la data expirarii instrumentului, si stilul american (in care dreptul se poate exercita in orice moment intre data emiterii si data maturitatii).

Efectele exercitarii


In cazul unui warrant de tip call exercitat (daca pretul/nivelul activului suport este mai mare decat pretul de exercitare):

  • daca decontarea are loc in bani, investitorul primeste din partea emitentului o suma de bani egala cu diferenta dintre pretul/nivelul activului suport si pretul de exercitare stabilit de emitent.
  • in cazul in care call warrant este decontat prin livrare, investitorul are dreptul sa cumpere activul suport de la emitent la pretul de exercitare.

In cazul unui warrant de tip put exercitat (pretul/nivelul activului suport este sub pretul de exercitare):

  • daca decontarea are loc in bani, investitorul va primi o suma egala cu diferenta dintre pretul de exercitare si pretul/nivelul activului suport.
  • in cazul in care warrant-ul este decontat prin livrare, investitorul are dreptul sa vanda activul suport emitentului la pretul de exercitare.

TRANZACTIONAREA LA BVB:

  • Ofera oportunitatea de a dobandi expunere pe o serie de active suport, in principal actiuni romanesti, dar si indici si marfuri, fara a detine in mod efectiv activul suport.
  • Operatiunile se realizeaza intr-un mediu foarte cunoscut si transparent, deoarece tranzactiile si decontarea, precum si post-tranzactionarea au loc conform regulilor pietei spot. Instrumentele sunt emise, tranzactionate si decontate in moneda locala.
  • Pierderea maxima este limitata la pretul warrant-urilor, astfel cum acestea au fost cumparate de catre un investitor. In timp ce se confrunta cu acest risc, investorul are sansa de a obtine un profit, daca diferenta dintre preturile activelor suport si preturile instrumentelor definite prin warrant-uri va fi favorabila investitorului. Aceste castiguri vor implica o valoare semnificativa pentru investor datorita faptului ca o fractiune din valoarea activului suport va genera un castig, care se va baza, intr-o mare masura, pe variatia preturilor activului suport in piata (efectul de levier).
  • Investitorii pot obtine beneficii indiferent de directia pretului/nivelului activului suport. Astfel, warrant-urile permit investitorilor sa beneficieze de cresterea/scaderea pretului activului suport si chiar sa se protejeze de scaderea pretului activului suport. Totusi, investitiile in warrant-uri sunt mai potrivite investitorilor care pot urmari evolutia pietei activului suport.
  • Nu implica utilizarea conturilor in marja, si nici alte proceduri specifice derivatelor (de exemplu apel in marja). Din acest motiv, pierderea maxima este limitata la suma investita initial.
  • Emitentul actioneaza ca furnizor de lichiditate pentru emisiunile de warrant-uri listate la BVB. Regimul de transparenta cu privire la indeplinirea criteriilor de perfomanta lunara a furnizorilor de lichiditate se aplica si warrant-urilor listate la BVB.
  • Warrant-urile listate la BVB sunt decontate in fonduri la maturitate. Astfel, emitentul va plati, la maturitate, detinatorului, valoarea intrinseca a warrant-ului detinut. Cu alte cuvinte, investitorul are dreptul de a primi o suma de bani echivalenta cu diferenta pozitiva dintre pretul de exercitare si valoarea/nivelului activului suport la expirare (fara a lua in calcul alte taxe/comisioane).

Emitentul actioneaza si in calitate de furnizor de lichiditate.

Ghidul investitorului de retail

Descarca

Alege un intermediar

Aflati mai multe

Contact BVB

Informatii generale

bvb@bvb.ro

Informatii actiunea BVB

ir@bvb.ro